Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

TED Talks στην Αθήνα.

Μεγάλα μυαλά στην Αθήνα
Της Λινας Γιανναρου
«Τη Δευτέρα διοργανώνεται TED στην Αθήνα!» Το ηλεκτρονικό μήνυμα είχε πολλούς παραλήπτες. Oλοι γύρω στα 30, 40 και κάτι, άνθρωποι από διάφορους χώρους, για τους οποίους όμως αυτό το αρκτικόλεξο είναι ένας από τους (βασικούς) λόγους που ευγνωμονούν την εποχή του Ιντερνετ.
Στα περίφημα TED Talks που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, οφείλεται η διάδοση και διάχυση των πιο φρέσκων και καινοτόμων ιδεών γύρω από τους κλάδους της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας και του Σχεδιασμού (το αρκτικόλεξο TED προέρχεται από τις λέξεις Technology, Entertainment και Design) σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου – όπου, δηλαδή, φτάνει το Ιντερνετ. Τα μεγαλύτερα μυαλά, προσωπικότητες παγκοσμίου βεληνεκούς αλλά και «ήρωες» της καθημερινότητας, απευθύνουν τον «λόγο της ζωής τους» αρχικά μπροστά σε ένα πολυπληθές αλλά αυστηρά επιλεγμένο κοινό και, σε δεύτερο στάδιο, σε όλο τον κόσμο. Ολες οι ομιλίες «ανεβαίνουν» στο Ιντερνετ, εντελώς δωρεάν, οι περισσότερες, μάλιστα, με υπότιτλους σε διάφορες γλώσσες.
Με στόχο να διευρύνουν το βεληνεκές τους, τα TED Talks ενθαρρύνουν τη διοργάνωση ανεξάρτητων αντίστοιχων εκδηλώσεων σε άλλα κράτη, οι οποίες όμως φέρουν τη «σφραγίδα» του ΤED. Χάρη στη κ. Νίκη Συροπούλου, η οποία παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις ομιλίες στην Καλιφόρνια, και τη σύμπραξη αρκετών επαγγελματιών στον τομέα της επικοινωνίας (οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά), μεθαύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο TED στην Αθήνα. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική διοργάνωση, που μόνο στόχο έχει να φέρει κοντά ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν», όπως είναι το σλόγκαν του TED διεθνώς.
Το θέμα της εκδήλωσης θα είναι «Τι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα: Ενα νέο όραμα», το οποίο θα προσεγγίσουν 20 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο καθένας από τη δική του διαφορετική οπτική. Ανάμεσά τους, φιλόσοφοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, επενδυτές, κοινωνικοί οικονομολόγοι, καλλιτέχνες, ειδικοί στην τεχνολογία, την καινοτομία, την επικοινωνία και τη διοίκηση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον συγγραφέα κ. Στέλιο Ράμφο, τον κοινωνικό επιστήμονα κ. Αρίστο Δοξιάδη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας κ. Κώστα Μπακούρη, τον ερευνητή Βιοτεχνολογίας κ. Γιώργο Τσιρόπουλο, τον ειδικό στην τεχνολογία Theodore Forbath, τον κοινοτάρχη Ανάβρας Μαγνησίας κ. Δημήτρη Τσουκαλά κ. ά. Οι ομιλίες χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες, Οραμα, Αξίες και Δράση και κατά «παράδοση», δεν θα ξεπερνούν τα 18 λεπτά. Ολες θα μαγνητοσκοπηθούν ώστε στη συνέχεια να «ανεβούν» στο σάιτ tedxacademy.com, όπου επίσης μπορεί κανείς να διαβάσει πώς μπορεί να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) με ώρα έναρξης τις 2 μ.μ.


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 2/10.  Μπορείτε να πάτε και εδώ.

2 σχόλια: