Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Περί του νέου Εκλογικού Νόμου…


Είναι πολύς καιρός που σέρνεται το ΝεοΕΛλαδιστανικού τύπου «Γερμανικό μοντέλο» εκλογικού νόμου. Πρόκειται περί ενός συστήματος με προφανείς στόχους:
1)    Την απόλυτη αυτοδυναμία με το 40% των εγκύρων ψήφων που μπορεί να είναι και το 25% των εκλογέων της χώρας.
2)    Τη καρατόμηση των μικρών και ενοχλητικών κομμάτων.
3)    Την απόλυτη πελατοποίηση της σχέσης υποψήφιου και εκλογέα.
4)    Τη σωτηρία και διαιώνιση των τρισάθλιων πολιτικών συμπεριφορών, διαπλοκών και σχέσεων του κομματικού κατεστημένου.
Προσπαθούν δε, να το αιτιολογήσουν κάνοντας χρήση του άκρατου παραλογισμού.
Το πλαφόν του 3% σημαίνει ότι ένας σχηματισμός που συγκεντρώνει ψήφους ικανούς για την εκλογή 8-9 βουλευτών είναι αμελητέα ποσότητα.
Το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα σημαίνει ότι η αυθαίρετη μετατόπιση του 13,3% των βουλευτικών εδρών από το ένα κόμμα στο άλλο είναι αμελητέο και δεν επηρεάζει την αναλογική αντιπροσώπευση που υποτίθεται ότι διασφαλίζει.
Οι 180 μονοεδρικές περιφέρειες απλά νομιμοποιούν τη λογική της χαμένης ψήφου. Πιστεύει κανένας ότι μέσα στους 180 αυτούς «εκλεκτούς» θα υπάρξει κανένας μη πράσινος ή μη βένετος; Άρα, στην περίπτωση οριακού προβαδίσματος του ενός εκ των δύο, ας πούμε ότι παίρνει 90 έδρες έκαστος. Να δώσουμε και το πριμ των 40 εδρών στον πρώτο, άρα πάμε στο 130-90.
Από τις 120 -40 = 80 έδρες που απομένουν, αναλογούν 6 με 7 έδρες σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες, από τις οποίες τα μικρά κόμματα (ένα 20% του εκλογικού σώματος τουλάχιστον) θα διεκδικήσουν βουλευτικές έδρες, που σημαίνει μία ή δύο σε κάθε περιφέρεια, ένα μέγιστο 15-16 εδρών, αφήνοντας 64 έδρες στους δύο μεγάλους ή 32 έδρες στον καθένα.
Θαυμάστε αναλογικότητα:
Πρώτος: 40% των ψήφων και 90+40+32 = 162 έδρες (54% των εδρών)
Δεύτερος: 40% των ψήφων και 90+32 = 122 έδρες (41% των εδρών)
Λοιποί: 20% των ψήφων και 16 έδρες (5% των εδρών)
Σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις το ζητούμενο... σωστάάάάά... συμμαχικές κυβερνήσεις και εκλογές κάθε εξάμηνο είχαμε τριάντα χρόνια τώρα και γι αυτό χρεωκοπήσαμε!
Πέραν αυτού, ο GΑΠ διατείνεται ότι θα χτυπηθεί έτσι το «μαύρο πολιτικό χρήμα». Αγαπητό μου GΑΠ, είσαι πολιτικός, βουλευτής και υπουργός από τα γεννοφάσκια σου. Όλες αυτές τις δεκαετίες που εκλεγόσουνα βουλευτής και έπαιζες με χαρτοφυλάκια, γι αυτό το μαύρο πολιτικό χρήμα από πού έμαθες; Υπέπεσε κάτι στην αντίληψή σου και το κράτησες μυστικό όλα αυτά τα χρόνια ή μήπως το ανακάλυψες προψές κι έπεσες απ’ τα σύννεφα;
Και τι θα εμποδίσει τον τάδε μεγαλοεργολάβο ή μεσάζοντα φρούτων, λαχανικών και μοσχαριών ή καραβοκύρη να αγοράσει πέντε, έξι, δέκα βουλευτές που κατεβαίνουν σε μονοεδρικές; Θα του πέσουν και πιο οικονομικοί μια και το budget εκλογής κατεβαίνει… Εκτός αν εννοείς ότι πλέον οι βουλευτές θα υποστηρίζονται από τους φουρναραίους, τους χασάπηδες και τους μανάβηδες της γειτονιάς οπότε και θα εξωπεταχτούν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι μεσάζοντες φρούτων από το παιχνίδι. Μάλλον μας δουλεύεις δικέ μου!
Μα, θα μου πεις, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί με τις μονοεδρικές τους και τα συστήματά τους, βλάκες είναι και αντιδημοκράτες; Αν GAΠ,άκο μου θεωρείς ότι η πολιτική και δημοκρατική παιδεία και η διαπλοκή και η πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά και το ρουσφέτι και οι ψυχολογικοί εκβιασμοί της χαμένης ψήφου και της χαμένης θέσης στο δημόσιο, οι μηχανισμοί ελέγχου και διασφάλισης της διαφάνειας κτλ κτλ κτλ των Ούννων και των Πικτών τε και Σαξόνων είναι οι αυτές με τις των νεοΕΛλαδιστανών, τι να σου πω αγόρι μου, εύγε σου! Είσαι πολύ τεραστιοτιτανομέγιστος κι εγώ πολύ βλάκας που με πείθεις… εύγε σου, εύγε σου και τρις-εύγε σου νέε μου!
Τους δύο Gladiators – μη χέσω!!! – πάντα τους έκοφτε να φτιάξουν έναν εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους… 395 βουλευτές κρεμάμενους απ’ τις τρίχες του αρχηγού και 5 βουλευτές στους άλλους για το ξεκάρφωμα.
Τώρα με την τρόικα είχαν την ευκαιρία τους και την άδραξαν. Θα περισώσουν το ελεεινό τους σύστημα κι όταν με το καλό φύγει αυτή η κυβέρνηση (η τρόικα ντε!) θα επανέλθουν δριμύτεροι. Business as usual...
Βέβαια, με την Αριστερά αδιαλείπτως ομφαλοσκοπούσα και τα πλήθη μπαϊλντισμένα από τις απανωτές ανάποδες που τους έρχονται καθημερινά από τα Μ.Μ.Εξαχρείωσης, θα μπορούσε να επιβάλλει χαλαρά και ανετότατα (όχι το, αλλά ένα – Τρίμπιουτ του Μένιος) σύστημα απλής και άδολης αναλογικής όπου:
Το πρώτο κόμμα παίρνει 200 έδρες (με λίστα).
Το δεύτερο κόμμα παίρνει 90 έδρες (με λίστα)
Οι υπόλοιπες 10 έδρες μοιράζονται απόλυτα αναλογικά (με σταυρό), χωρίς +1, χωρίς όλες της ψήφους στη β’ κατανομή, χωρίς πλαφόν 3% και άλλες τέτοιες παπαριές, στα υπόλοιπα κόμματα, αφού έτσι το θέλουν τα ίδια τα κόμματα αυτά…

πράσσειν άλογα και πέη βένετα λέω γω…   

1 σχόλιο: