Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ζητείται κατεπειγόντως Πρωτομάστορας και έγγαμος (απαραιτήτως)…




…γιατί σαράντα πέντε μάστορους κι εξήντα μαθητάδες, ένα Δήμαρχο, ένα Νομάρχη και μία Περιφερειάρχη κάπου θα τους βρούμε!

Μεταφέρω από το ΒΗΜΑ της 24/2/2010 :




 
Ρωγμή ανησυχίας στο γεφύρι της Άρτας
Διαμάχη μεταξύ των τοπικών αρχών για το αν υπάρχει όντως πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ | Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

«Ζητείται έγγαμος πρωτομάστορας». Θα μπορούσε να είναι αγγελία σε τοπική εφημερίδα της Αρτας, καθώς το ιστορικό γεφύρι της περιοχής βρίσκεται εν μέσω διαμάχης για το αν αντέχει το υπερβολικό τις τελευταίες εβδομάδες φορτίο νερού από τον Αραχθο, εξαιτίας βροχοπτώσεων αλλά και ρήγματος που υπέστη το παρακείμενο φράγμα Ιμαρέτ. Σύμφωνα με τη Νομαρχία Αρτας και την Περιφέρεια Ηπείρου, οι αυξημένες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τον Αραχθο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φθορών στη βάση του ιστορικού γεφυριού.

Το φορτίο του νερού έγινε ακόμη μεγαλύτερο από τις 30 Ιανουαρίου, λόγω του ρήγματος στο αντιπλημμυρικό φράγμα του Ιμαρέτ, το οποίο από το 1954 εξυπηρετεί την άρδευση του κάμπου της Αρτας. Το ρήγμα έχει διαστάσεις 38 μέτρων και από εκεί «δραπετεύουν» περίπου 300 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο τα οποία, σύμφωνα πάντα με τη Νομαρχία, θέτουν σε κίνδυνο τη στατικότητα του γεφυριού που δεσπόζει στην είσοδο της πόλης της Αρτας.

Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν επίσης ότι δεν αποκλείεται οι τεράστιες ποσότητες νερού να δημιουργήσουν το φαινόμενο των αναστροφών στον Αμβρακικό Κόλπο. Η αναστροφή των νερών αλλάζει τη θερμοκρασία του κόλπου και πιθανόν ευθύνεται για μαζικούς θανάτους ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειές του. Ο νομάρχης Αρτας κ. Γ. Παπαβασιλείου επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος για το ιστορικό γεφύρι είναι μεγάλος, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έντονες βροχοπτώσεις και όταν λιώσουν τα χιόνια στα ορεινά. Από τη μηδενική ταχύτητα με την οποία κυλούσε το νερό του Αραχθου στη βάση του γεφυριού, σήμερα κινείται με ροή 250-300 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο και ενδέχεται να φτάσει ως τα 600».

Το φράγμα του Ιμαρέτ είναι ουσιαστικά ένας ταμιευτήρας νερού ο οποίος χρησιμεύει για την άρδευση του κάμπου της Αρτας- έπεται δε των υδροηλεκτρικών φραγμάτων Πουρνάρι 1 και 2. Το Ιμαρέτ έχει υποστεί ρήγματα δύο φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, το 2000 και το 2006, όταν επίσης εκφράστηκαν φόβοι για τις συνέπειες που θα είχε στο γεφύρι, ενώ σε μια περίπτωση τα ορμητικά νερά παρέσυραν απορρίμματα από γειτονική χωματερή ξεβράζοντάς τα στον Αμβρακικό. Το 1989 επίσης, μια οικογένεια αθίγγανων είχε βρει τραγικό θάνατο από πνιγμό όταν αυξήθηκε απότομα η ροή νερού στον Αραχθο και την παρέσυρε την ώρα που βρισκόταν στις όχθες της. «Τα γεφύρια είναι για τα ποτάμια» λέει ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρτας κ. Κ. Παπαθεοδώρου . «Αυτή τη στιγμή, με τις βροχές σε εξέλιξη, ουδείς γνωρίζει αν έχει προκληθεί κάποια βλάβη στο γεφύρι. Ούτε τρίζει, ούτε υπάρχει εμφανής φθορά, ούτε... φωνάζει η γυναίκα του πρωτομάστορα. Οταν υποχωρήσουν τα νερά, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα εξετάσουν αν υπάρχει ζημιά. Οτιδήποτε λέγεται τώρα είναι απλώς ανεύθυνο» σημειώνει και τονίζει: «Το γεφύρι έχει αντέξει δέκα αιώνες τώρα. Λέτε να πέσει με μια νεροποντή;».

Πρόκειται για συνήθη πρακτική της ΔΕΗ να κρατάει νερό στους ταμιευτήρες του υδροηλεκτρικού εργοστασίου προκειμένου αυτό να μη μείνει εκτός λειτουργίας το καλοκαίρι, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής. Οταν όμως κατά τον χειμώνα προκύπτουν πολλές βροχές, απελευθερώνονται οι επιπλέον ποσότητες που έχουν παρακρατηθεί για λόγους ασφαλείας και έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα για το Ιμαρέτ ή τις παρόχθιες περιοχές, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Δημιουργείται πρόβλημα και με τις καλλιέργειες που «αποκαλύφθηκαν» τα τελευταία χρόνια όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά του Αράχθου, με τους αγρότες που τις εκμεταλλεύονται να βρίσκουν τα χωράφια τους πλημμυρισμένα και τα ζώα τους πνιγμένα. Την προσεχή Παρασκευή κλιμάκιο της ΔΕΗ από την Αθήνα θα επισκεφθεί το φράγμα του Ιμαρέτ προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της ζημιάς και να την αποκαταστήσει. «Προκειμένου να μην εμπλακούμε στις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την αποκατάσταση του προβλήματος, προτιμούμε να αναλάβει τη σχετική δαπάνη η ΔΕΗ» σημειώνει ο νομάρχης. Ρίχνουν τις ευθύνες στο φράγμα του Ιμαρέτ
«Δεν υπάρχει ακόμη πρόβλημα με το γεφύρι», δηλώνει πάντως και ο διευθυντής των φραγμάτων του Πουρναρίου, που προηγούνται του Ιμαρέτ, κ. Ν. Μπόκος. Εξηγεί ότι πρόκειται για ένα ήσσονος σημασίας έργο, «που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την άρδευση του κάμπου της Αρτας, το οποίο, παράλληλα, ανακόπτει την ορμή του Αράχθου και λειτουργεί ως ανυψωτής και καταστροφέας ενέργειας».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο και μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, κ. Ι. Παπαδημητρίου , το φράγμα του Ιμαρέτ, από την ημέρα που κατασκευάστηκε, ευθύνεται για φθορές στο γεφύρι επειδή ακριβώς στερεί τις φερτές ύλες και τη λάσπη που θα ενίσχυαν τη βάση του. «Το νερό, δίχως παρεμβάσεις στη ροή του, εκτός του ότι εμπλούτιζε τη ζωντάνια του ποταμού και του Αμβρακικού, ουσιαστικά λειτουργούσε και ως “χτίστης” της σταθερότητας του γεφυριού με τις φερτές ύλες που εναπόθετε στη βάση του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρακάμπτοντας το τουρλουμπούκι των δηλώσεων των δημοσίων αρχόντων,  παρατίθεται η γνώμη ενός ειδικού (τον κο Ανδρέα Οικονόμου γνωρίζουμε πολλά χρόνια και έχουμε εχέγγυα για την επιστημονική του κατάρτιση) από το site της Αρτινής εφημερίδας ΕΡΕΥΝΑ, που φτάσαμε μέσα από την σχετική ανάρτηση του ΚΕΝΤΡΙΟΥ, που αναφέρεται και στη πολιτική διάσταση του θέματος:


Α. Οικονόμου: Ανησυχώ για το γεφύρι

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 12:31
Ιδιαίτερες ανησυχίες για την ευστάθεια του ιστορικού γεφυριού της Άρτας
από τον Ανδρέα Οικονόμου



 

Κατά την επίσκεψη της Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, για να διαπιστώσει επί τόπου τις ζημιές που προκλήθηκαν μετά την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος του φράγματος «Ιμαρέτ» στην Άρτα, παρευρέθηκε και ο Ανδρέας Α. Οικονόμου, Πολιτικός Μηχανικός, υπεύθυνος επικοινωνίας & ενημέρωσης της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας Κατά την σύντομη συζήτησή του με την κα Γ.Γ.Π.Η. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη για σύνταξη μελέτης και αποκατάστασης των ζημιών του φράγματος «Ιμαρέτ», έχοντας σαν στόχο βέβαια η πίεση του χρόνου να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την σωστή και ολοκληρωμένη πλέον αντιμετώπιση του όλου προβλήματος. Ενός προβλήματος που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ευστάθεια του ιστορικού γεφυριού της Άρτας, που αποτελεί πολιτισμικό κι ιστορικό μνημείο για την Ελλάδα.
Επισημάνθηκε επίσης το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εναπόθεση, συν το χρόνο, φερτών υλικών από την ροή του ποταμού ανάντη του ιστορικού γεφυριού, που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντικότατη μείωση του πλάτους της κοίτης του ποταμού. Σ' αυτό βέβαια βοηθάει και η στροφή 90ο που έχει δημιουργήσει η κοίτη του ποταμού πριν την γέφυρα. Η μείωση του πλάτους της κοίτης έχει ως συνέπεια την αύξηση της ταχύτητας ροής του νερού, με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο βάθρο της γέφυρας να είναι επικίνδυνα μεγάλη, όπως επίσης και η διαβρωτική ικανότητα του νερού στα θεμέλια των βάθρων, να αυξάνεται πολύ επικίνδυνα. Είναι ευκαιρία λοιπόν, στο έργο για την αποκατάσταση των ζημιών του φράγματος «Ιμαρέτ» να συμπεριληφθεί και το αντίστοιχο κονδύλιο για την διαπλάτυνση του πλάτους της κοίτης και την εκβάθυνση του πυθμένα της, ιδιαίτερα στη στροφή, ανάντη του ιστορικού γεφυριού. Η δύναμη του νερού είναι τέτοια, που με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, αλλά κι αυτές που διαμορφώθηκαν με την κατάρρευση τμήματος του φράγματος «Ιμαρέτ», μας δημιουργούν ιδιαίτερες ανησυχίες για την στατική ευστάθεια του ιστορικού μας γεφυριού.
Οι φωτογραφίες είναι από την Πέμπτη 11/02/2010
 
Με εκτίμηση
Ανδρέας Α. Οικονόμου


Το Πριγκιπάτο παρακολουθεί το θέμα με ενδιαφέρον. 
Προτίθεται, μάλιστα, να στείλει και Ειδικό Μηρυκαστικό Διαμεσολαβητή που θα συνεισφέρει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των πλημμυρικών παροχών του Αράχθου και του ιστορικού Γεφυριού, διότι κάθε διαμεσολάβηση μεταξύ ΔΕΗ, Νομαρχίας, Δήμου και Περιφέρειας Ηπείρου, κρίνεται εκ προοιμίου ουτοπική και χασομέρηδες δεν είμαστε.  
 
 

2 σχόλια:

  1. Καλά ναι, αν βρουν άκρη όλοι αυτοί μαζί εμένα να μην με λεν Έλενα πια!!!όσο για το γεφύρι... :(
    Τις καλησπέρες μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενα, εκλογές έρχονται και ένα είναι σίγουρο:
    Ότι όλοι τους θα συμφωνήσουν στα παρακάτω:
    1) Στην ανάγκη άμεσης επέμβασης για τη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
    2) Στην ανάγκη συγκρότησης των σχετικών επιτροπών για τη μελέτη του ζητήματος.
    3) Στην άμεση αναζήτηση των αναγκαίων πόρων.
    4) Λόγω της οικονομικής κρίσης η ανεύρεση κονδυλίων είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά η εξασφάλισή τους αποτελεί δέσμευση.
    5) Την ανάγκη να τους ξαναψηφίσουμε ώστε να ματά-ξανά-υλοποιηθούν τα (1), (2), (3) και (4).

    ΑπάντησηΔιαγραφή