Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Τζώρας, προστάτης των Τεχνών...

Το διάβασα στο EPIRUS-GATE :

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Τζώρας στην Βασιλική Ιωαννίνων,συνελήφθη μαζί με δύο ακόμα άτομα για παραβάσεις του Νόμου περί όπλων και του Νόμου περί αρχαιοτήτων.Συγκεκριμένα σε έρευνα που έγινε στη Μονή και στις οικίες των συλληφθέντων, στο πλαίσιο προανάκρισης που διενεργεί η Υποδιεύνση Ασφαλείας Ιωαννίνων σχετικά με κλοπές εικόνων και κειμηλίων από Ιερούς Ναούς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, δύο κυνηγετικά όπλα, 533 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 15 λίθινα τεμάχια θυρώματος που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. «Περί Αρχαιοτήτων», τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την Ιερά Μονή Δ. Μαστοροχωρίων Ιωαννίνων τον Αύγουστο του 2009.Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 48 εικόνες, επάργυρα κειμήλια, ξυλόγλυπτα και βιβλία, των οποίων η προέλευση, η νομιμότητα κατοχής και η αρχαιολογική τους αξία ερευνάται.Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων. 

Καλά, τα Ελληνικά Γράμματα τα σώσανε (από ποιούς δε μας λένε, αλλά τέσπα), τα δικά τους, από ποιούς πήγε να τα σώσει ο Ηγούμενος;;;


UPΔΕΗΘΩΜΕΝ...: 17/2/2010 διαβάζουμε στο EPIRUS GATE :


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε χθες ο ηγούμενος που κατηγορείται για παράβαση του νόμου «περί αρχαιοτήτων».Ωστόσο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 2.000 ευρώ.Μετά την απολογία του στην ανακρίτρια και με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, επέστρεψε στο Μοναστήρι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις.Όπως είναι γνωστό στο μοναστήρι της Τζώρας, στο χωριό Βασιλική του Δήμου Παμβώτιδας, όπου διέμενε ο αρχιμανδρίτης, βρέθηκαν 48 εικόνες του 18ου και 19ου αι., επάργυρα κειμήλια, ξυλόγλυπτα, καμπάνες, πέτρινα λιθώματα, παλαιά βιβλία, τέσσερα Ευαγγέλια, όπλα, φυσίγγια και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.Οι 33 από τις 48 εικόνες ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή, που δεν παραχωρήθηκε, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Θεοχάρη Αγόρη, νομότυπα στο Μοναστήρι. Σε βάρος του ιδιοκτήτη αυτής της συλλογής, σχηματίστηκε δικογραφία και αναζητείται.Πρόκειται για εικόνες που προέρχονται από Ορθόδοξα μνημεία της Νοτίου Αλβανίας και… χάθηκαν από το 1992!Στην υπόθεση δημοσιεύματα «μπλέκουν» και συνταξιούχο αστυνομικό, που, όπως αναφέρεται, δεν συνελήφθη γιατί είχε περάσει το αυτόφωρο.



Αμάν πια μ' αυτές τις Θαυματουργίες... 
Αναμένουμε με αγωνία το χέρι του πανάγαθου να δώσει λύση σ' αυτή τη μικρή αναστάτωση σε τούτο τον όμορφο κόσμο, τον ηθικό κι αγγελικά πάσμένο!

6 σχόλια:

  1. Δηλαδή ο Ηγούμενος ήταν… ιερόσυλος;
    Μνήσθητί μου Κύριε όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου!
    Και μετά σου λέει τις ιεροσυλίες τις κάνουν αλλόθρησκοι και… άθεοι!
    Βρε αν δεν ξέρεις την αξία του κλοπιμαίου πας να το κλέψεις;
    Ποιος άλλος από έναν θρήσκο (Ηγούμενο ας πούμε) ξέρει καλύτερα αυτό και κυρίως τα κατατόπια… ο άθεος που δεν πατά ποτέ… και δεν θα ήξερε πού να το πουλήσει;
    Τα μήλα πάντα κάτω από τη μηλιά πέφτουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Άθεε, μιλάμε για μεγιστοποίηση της απόδοσης του ειδώλου. Κάθε γονυκλισία αποφέρει στο παγκάρι κάτι ψιλά, ειδικά τώρα που μειώθηκαν οι γονυκλισίες... άρα πουλάμε την εικόνα και μετά ζητάμε και από το ποίμνιο να συνεισφέρει για την αντικατάστασή της, γιατί με τέτοια ιεροσυλία θα ρίξει φωτιά ο φιλεύσπλαχνος να το κάψει.
    Πάντως, πέρα απ' τη πλάκα, έχει στηθεί γερή βιομηχανία, κάνε μια βόλτα στο site της νομαρχίας Ιωαννίνων http://www.nomioan.gr/stolen_photos.asp και θα δεις. Και να σκεφτείς ότι μιλάμε για Ζαγοροχώρια, μια περιοχή πολύ ανεπτυγμένη και με υποδομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Conko
    Μόλις σήμερα επισκέπτομαι για πρώτη φορά το τσαρδί σου και ομολογώ οτι εντυπωσιάστηκα! Συνέχισε έτσι και είμαι σίγουρος οτι το παρόν ιστολόγιο θα συζητηθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλωσόρισες Ανορθόδοξε...
    Ευχαριστώ για τα τόσο καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφέθηκε ελεύθερος ο πάτερ, γλίτωσε την προφυλάκιση ελπίζοντας με βάσιμους όρους και στο θαύμα της γενικότερης καθώς και της ειδικότερης..."άφεσης αμαρτιών".

    mayroskapnos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Θεϊκή Τάξις επί της Γης αποκαταστάθηκε θαυματουργικά (μάλλον, γιατί αν ήταν αλβανό, ακόμα το μπερτάκι του θα απολάμβανε).
    Ο αρχισαμάνος της Παγουρουάης κού-κού Θεόκλητος δε ξέρω αν σχολίασε το Θαύμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή