Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ψαροπλιά: Κάτι βρωμάει και ΔΕΝ είν' τα ψάρια...


Ένα e-mail του φίλου Στάθη Μπαρτζώκα προς το ΚΕΝΤΡΙ, απ’ όπου το αναδημοσιεύω, ελπίζοντας ότι ο Στάθης δεν θα έχει αντίρρηση.
Κατ’ αρχήν, δια τους μη παροικούντας την Ιερουσαλήμ, «ψαροπλιά» είναι η παλιά ψαραγορά, στο κέντρο-καρακέντρο της μικράς μας κώμης. Πρόκειται για μια μικρή πλακόστρωτη πλατειούλα με δέντρα και μικρά παραδοσιακά κτίρια που στέγαζαν τους ιχθυοπώλες. Όταν η ψαραγορά μεταφέρθηκε στη μόνιμα εγκατεστημένη Λαϊκή Αγορά του Δήμου, ο χώρος αξιοποιήθηκε καταλλήλως, δηλαδή έγινε χώρος εναπόθεσης των σούπερ βουβού-τούούούτ-τούτ  των λαμρινόκαβλων της πόλης (βλέπει μόνο σε πεζόδρομους, οπότε έχει και τα τυπικά προσόντα γι αυτό) και τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να επιδίδονται απερίσπαστοι οι ως άνω, στο ευγενές σπόρ του ΝεοΕΛλαδιστανικού μας Πολιτισμού: τις φραπογαλομαχίες αντοχής με ακατάσχετο πιπίνιing.
Στη φωτό του Γούγλη με κόκκινο πλαίσιο θα δείτε την Πλάς ντε λα Ρεζιστάνς Νασιονάλ, το κέντρο του σύμπαντος δηλαδής και με μπλε πλαίσιο τα ψαροπλιά. Τώρα που προσδιορίσαμε τον Χώρο, να προσδιορίσουμε και τον Χρόνο:  δεκατον και δισχιλιοστόν έτος Κυρίου και παραμονές δημοτικών εκλογών.



Το e-mail έχει ως ακολούθως:
 "Πριν στεγνώσει το μελάνι από την προηγούμενη τοποθέτησή μας περί πλατειών με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως αυτή που γίνεται στην Πινακοθήκη από τον κ. Γιώργο Βαφιά, ήρθε η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για... αξιοποίηση της ψαραγοράς με 1.060 τετραγωνικά μέτρα.
Κομμωτήρια, επιδιορθώσεις παπουτσιών και άλλες χρήσεις προβλέπονται στα κτίρια που θα χτισθούν στη θέση της σημερινής ψαραγοράς. Ποιος τα προέβλεψε όλα αυτά; Το μελετητικό γραφείο Μαστοράκης που δεν είναι καν αρχιτέκτονας! Η δημοτική αρχή ανέθεσε στο γραφείο Μαστοράκης (με ποια κριτήρια άραγε;) να συντάξει οικονομοτεχνική μελέτη για την ψαραγορά.
Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πλέον πολλά πράγματα. Μια δράση που θα αλλάξει το ιστορικό κέντρο της Άρτας δια παντός γίνεται 6 μήνες πριν από τις επόμενες Δημοτικές εκλογές χωρίς να υπάρχει καν αρχιτεκτονική μελέτη. Η δική μας θέση είναι παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ώστε να δούμε τι θα γίνει εκεί και όχι πρώτα οι χρήσεις και οι εργολαβίες!
Επ΄ ευκαιρία μου δημιουργήθηκαν πολλές απορίες και ερωτηματικά και από αυτά που λέγονται αλλά και από αυτά που μαθαίνω.

-Είναι αλήθεια, ότι τουλάχιστον ένας επιχειρηματίας, έκανε ραντεβού με τα σχέδια στα χέρια με ενδιαφερόμενους να νοικιάσουν μαγαζιά;
-Μήπως όλες αυτές οι χρήσεις που έβαλε το μελετητικό γραφείο είναι προπέτασμα καπνού, ώστε να γεμίσει ο τόπος καφετέριες με άπειρο καρεκλομάνι, σε όση πλατεία απομένει από την ήδη υπάρχουσα;
-Το πράσινο της πλατείας στα ψαροπλιά θα έχει την ίδια τύχη με το πράσινο της κεντρικής πλατείας; Όταν χτιστεί και η οικοδομή στην πρώην οικία Βενέτη δεν θα πήξει ο τόπος από τόσο μπετόν αφού θα χτιστεί και η ψαραγορά;
-Γιατί τόση βιασύνη για μια απόφαση που θα αλλάξει το κέντρο της Άρτας και θα δεσμεύσει τους επόμενους Δημάρχους για 25 χρόνια;
-Είναι ο Δήμος επιχειρηματίας για να σκέφτεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια ή πρέπει να προσφέρει στους δημότες πράσινο, ελεύθερους χώρους και αναψυχή;
-Γιατί παραχωρείται σε ιδιώτη η εκμετάλλευση ενός τόσο κεντρικού χώρου για 25 χρόνια; Είναι τόσο ανυπόληπτος ο Δήμος Αρταίων, ώστε να "χαρίζει" ουσιαστικά το καλύτερο φιλέτο της πόλης, για ανεξέλεγκτη χρήση;
Όλα αυτά που ακούγονται για το ποιος ή ποιοι είναι πίσω από αυτή την "περίεργη" απόφαση είναι ψέμματα; Κι αν βγουν αληθινά, που θα κρυφτείτε; Πολλή φαντασία έχει πέσει στην Άρτα! Παραχώρηση του κέντρου της πόλης σε επιχειρηματίες για 25 χρόνια δεν πρέπει να υπάρχει σε άλλη πόλη.
-Αφού για 8 χρόνια δεν άνοιξαν, ούτε το Ξενία ούτε το Τουριστικό, "μάντρωσαν" όλη την Άρτα στην πλατεία δημιουργώντας τεράστιες "υπεραξίες" τώρα πάνε να δημιουργήσουν νέες στην ψαραγορά;
-Τι σχέση έχει ο μελετητής με τους αρμόδιους; Είναι όλα "αθώα" και όλοι εμείς καχύποπτοι;
-Οι δημότες ρωτήθηκαν τι θέλουν να γίνουν τα ψαροπλιά ή κάποιοι παρουσιάζουν λύσεις που προτείνουν οικονομικοί φωστήρες;
-Πόσοι παίχτες παίζουν σ΄αυτό το παιχνίδι; Είναι καθαρή η "σημαδεμένη" η τράπουλα; (Μερικούς τους νοιάζει πολύ).
Εμείς πάντως προτείνουμε:
-Άμεση απόσυρση του επείγοντος θέματος περί "ανάπλασης" ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο σκέφτονται να κάνουν στο κέντρο της πόλης.
-Παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με χρηματικά βραβεία στις 3 πρώτες μελέτες, για να δούμε πως βλέπουν οι ειδικοί την ανάπλαση στα "ψαροπλιά".
-Συνέδριο στην Άρτα με αποκλειστικό θέμα τα "ψαροπλιά" ώστε να δούμε τι θέλουν εκεί οι Αρτινοί.
-Με αφορμή την ανάπλαση στα "ψαροπλιά", είναι ώρα να ανοίξει κουβέντα για ιστορικό κέντρο, επισκευή και φωτισμό διατηρητέων κτιρίων, πράσινο και ελεύθερους δημόσιους χώρους.

ΥΓ1 Κάποιοι υψηλόβαθμοι στο Δήμο ενδιαφέρονται να νοικιάσουν το "Βυζάντιο" σε τράπεζα. Γιατί, έχουν ποσοστά;

ΥΓ2 Αν και εφόσον... Μάθαμε εξωδίκως και λοιπά. Εμείς πάντως περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, περί αθώωσης. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, σας το υπόσχομαι!"

Εδώ τελειώνει το e-mail του Στάθη, που και όραμα έχει και αισθητική έχει, και την απαραίτητη Επιστημονική κατάρτιση να αντιμετωπίζει τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα μένοντας αλώβητος έχει (είναι Ψυχίατρος) και , όπως λέει και το ΚΕΝΤΡΙ παραείναι ενοχλητικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου