Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Χαμόγελα... :-)))=

Από το Acarnania Blog via ΚΕΝΤΡΙ...


Σάββατο, 01 Μαΐου 2010

Η φωτογραφία αυτή δεν είναι τραβηγμένη στην Αμερική ή στο Μεξικό. Είναι στην Ελλάδα και δείχνει... Τα Άγρια άλογα του Πεταλά

Τα άλογα αυτά ζουν σ' ένα χώρο τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, που εκτείνεται στα όρια των Δήμων Στράτου (ΔΔ Λεπενούς), Αμφιλοχίας και Ινάχου.  

Ο χώρος αυτός ήταν κάποτε δάσος γεμάτο από ελάφια, ζαρκάδια, λαγούς και λύκους, αγριογούρουνα και αλεπούδες.

Μέχρι πριν 30-40 χρόνια απαραίτητα στους Λεπενιώτες ήταν τα άλογα και μουλάρια για τις δουλειές τους (μεταφορές, όργωμα). Όμως γρήγορα αυτά αντικαταστάθηκαν από το αυτοκίνητο κι έτσι περιήλθαν «σε αχρηστία». Εγκαταλείφθηκαν απ' τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα στα υψώματα του Πεταλά. Τα άγρια άλογα που ζουν στην περιοχή του Πεταλά του ΔΔ Λεπενούς είναι άλογα δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η σημερινή αγέλη αποτελείται από άλογα που γεννήθηκαν σε άγριες συνθήκες. Ζουν στο βουνό "ξεπετάλωτα", δηλαδή ελεύθερα και ανακαλύπτουν την καταγωγή τους, την πρότερη άγρια κατάσταση. Το ένστικτο καθοδηγεί αυτή την ελεύθερη διαβίωση και ανασύρει την αρχέγονη μνήμη τους, εντελώς απείραχτη και αναλλοίωτη από την μακραίωνη δουλεία.

Τα άγρια άλογα οργανώθηκαν αμέσως σε "κοινωνίες" και έστησαν μεγαλοπρεπώς την ιεραρχία τους για να επιβιώσουν. Με την ελευθερία δεν ήρθε και η αναρχία! Η δομή της εξουσίας, της διοικητικής πυραμίδας, είναι εκπληκτικό να διαπιστώνεις ότι αποτελεί μια φυσική διαδικασία.

Ο τρόπος -για παράδειγμα- που γενούν: Μαζεύεται το κοπάδι και κάνει κύκλο με τα το κοπάδι και κάνει κύκλο με τα οπίσθια προς τα έξω και τις οπλές έτοιμες να περιποιηθούν κάθε παρείσακτο, που θα έβαζε στο μυαλό του να αναστατώσει την ιερή στιγμή. Η υποψήφια μάνα βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου και προστατευμένη απόλυτα θα φέρει τη νέα ζωή στον κόσμο.

Αλλά και οι επιβήτορες για να κερδίσουν τα πρωτεία στην αγέλη και να κάμουν δικό τους το χαρέμι, πρέπει να δώσουν άγριες μάχες με τους συνυποψήφιους αρχηγούς. Μάχες μέχρι θανάτου.

Από μαρτυρίες κυρίως Λεπενιωτών κτηνοτρόφων τα «άγρια» αυτά άλογα είναι πάνω από 500 και ζουν κατά κοπάδια (20-25 άλογα στο κοπάδι).

Τα άγρια άλογα του Πεταλά αποτελούν τη μεγαλύτερη αγέλη της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας για την διατήρηση της αγέλης. 


Μακάρι νά 'χω κι άλλα τέτοια να σας γράφω...!!!

5 σχόλια:

 1. Ο χώρος αυτός ήταν κάποτε δάσος γεμάτο από ελάφια, ζαρκάδια, λαγούς και λύκους, αγριογούρουνα και αλεπούδες.

  ;;;;;
  Κι ακόμη δεν έχουν χτιστεί βίλες;
  Μα τι διάολο κάνει αυτό το κράτος επιτέλους;
  Άλογα... μπλιαχ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντα τέτοια να μας γράφεις. Βαρεθήκαμε τους ΔοΝηΤές του κάθε απίθανου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Hades
  Μην ανησυχήσεις, κάπου εκεί κοντά περνάει η Ιονία οδός. Μπορεί να τη μετακινήσουν λίγο και να δώσουν ριζική λύση στο πρόβλημα. Opos Egnatia για τις αρκούδες.
  Τι βίλες και ημίμετρα... Εκπολιτιζόμεθα!

  @AVenGer!
  Κάτσε μη βγει κανένας καλοθελητής και πει ότι σας αποπροσανατολίζω από τα πραγματικά προβλήματα του λαού...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καιρό είχα να διαβάσω τέτοιο ωραίο άρθρο!
  Έτσι ε, άγρια άλογα στην Ελλάδα!
  Καλά, με τέτοια τιμή στη βενζίνη, δεν τα βλέπω να βόσκουν άλλο ήρεμα εκεί...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλε Άθεε, φοβάμαι πως αν τα γίνει αυτό που λες, θα μπει ΦΠΑ 23% και ειδικός φόρος κατανάλωσης στο σανό και στο τριφύλλι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή