Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Ψαροπλιάδας συνέχεια...


Για τα Ψαροπλιά, πάλι σήμερα, τη παλιά ψαραγορά της Άρτας που ατύχησε να βρίσκεται παρά τωι κέντρωι του σύμπαντος Κόσμου (τη Πλάς ντε λα Ρεζιστάνς Νασιονάλ ντ’ Αρτά συρ λ’ Αμβρακί, ντέ!), όπερ μεθερμηνευόμενον, φιλέτο προς έ-ρε-γλέντια  αλλά και κατάλληλο και δια στρώσιμον επιδερμίδος... για τον προηγούμενο κύκλο επεισοδίων κλίκατιτς εδώγια, κι εδώγιας.
Τη συνέχεια του έργου, δια πληκτρολογίου Στάθη Μπαρτζώκα, αναδημοσιεύουμε αυτούσια από το ΚΕΝΤΡΙ που τα σχόλιά του (του ΚΕΝΤΡΙού) είναι τα σχολιανά για κάποιους άλλους που βέβαια τα αυτιά τους έχουν τοίχους και δεν τ’ ακούνε. Ναι, εκλογές έρχονται και επειδή μάλλον έχουν προδικάσει το αποτέλεσμα, ασχολούνται με το ευγενές άθλημα του «ότι φάμε ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος τους». Ξεκίνα ΚΕΝΤΡΙ μου, κι εγώ βάζω τη μουσική υπόκρουση με μελωδικότατα μουγκανητά!  

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Ψαροπλιά είναι, μια μπόχα την έχουνε!!!


Το παρακάτω κείμενο το έστειλε με mail ο φίλος ο Στάθης ο Μπαρτζώκας, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο δήμαρχος Πάνος τον συγχαίρει για την ευαισθητοποίησή του σε θέματα δημοσίων χώρων και ποιότητας ζωής (ή τον καταριέται; δεν είμαι σίγουρος, θα σας γελάσω)...
Είχα ξαναδημοσιεύσει στο ΚΕΝΤΡΙ ένα mail του Στάθη με θέμα πάλι τα Ψαροπλιά και τότε έγραφα:
"Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι γιατρός-ψυχίατρος, αλλά πάνω απ' όλα πολίτης που ανησυχεί και ενεργεί... Το ότι ο Σύλλογος Μακρυγιάννης στεγάζεται αυτή τη στιγμή στο ανακαινισμένο κι όχι στο γκρεμισμένο, έχει να κάνει με το ότι είναι πεισματάρης, φωνακλάς και "ενοχλητικός".
Το ίδιο "ενοχλητικός" είναι και τώρα και για το διατηρητέο αρχοντικό Παπακώστα που κάποιοι περιμένουν πώς και πώς να γκρεμιστεί και για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και για τα Ψαροπλιά.
Κι απ' ότι φαίνεται είναι πολύ καλός στο να γίνεται "ενοχλητικός", γιατί τα μπουμπούκια που ενοχλούνται τον έχουν "λούσει" (αν θυμάμαι καλά, μέχρι σχιζοφρενή τον έχουν πει...) πάμπολλες φορές και προφορικά στους καφενέδες, αλλά και γραπτά (ας είναι καλά, τα πουλημένα μολύβια...)."
Έτσι έγραφα φίλε Στάθη και δεν είχα πέσει έξω και προβλέπω ότι πάλι ψυχασθενή, λασπολόγο, υποκινούμενο, σκοτεινό και δεν ξέρω τι άλλο θα βρούνε για να πούνε για σένα οι "εντεταλμένοι"!!! Τέλος πάντων, εσύ κάνε τον αγώνα σου και να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος, η οργή του κόσμου θα τους πάρει παραμάζωμα...
Διαβάστε τι γράφει ο Στάθης και μετά θα σας πω κι εγώ την παρόλα μου:

"ΨΑΡΟΠΛΙΑ" : ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ


Αυτό που πάει να γίνει στην Άρτα, μέσα στη θερινή ραστώνη, ξεπερνάει και τα όρια κάθε διεστραμμένης φαντασίας. Ο ιστορικός χώρος της πόλης "ψαροπλιά" δίδεται σε εργολάβους για 25 χρόνια, ώστε να εκμεταλλευθούν 6 καφετέριες που θα προκύψουν με το χτίσιμο άλλων 1000 τ.μ.
Για "τριάντα αργύρια"... Για ένα πουκάμισο αδειανό...


Πρώτη φορά στα χρονικά της Άρτας οι αρχές της είναι τόσο αντίθετες με τον απλό κόσμο και κάνουν το παν, ώστε να γίνει ο διαγωνισμός. Πότε αλήθεια; Διαβάζουμε στο site του Δήμου ότι η κατάθεση φακέλων λήγει 10/8. Πότε θα κάνουν τον περίφημο διαγωνισμό; Τον Δεκαπενταύγουστο που θα λείπει όλη η πόλη στα πανηγύρια; Κάτι "βρομάει" εδώ και μάλιστα πολύ(!!!)
Αυτοί που επί οχτώ (8) χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε, έχουν απαξιώσει και διαλύσει εντελώς την πόλη, έρχονται τώρα παραμονές εκλογών να "ξεπουλήσουν" τα ψαροπλιά σε εργολάβους- ιδιώτες, χωρίς καμία αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική μελέτη.


Χρησιμοποιώντας, ως όχημα "κάποιο" μελετητικό γραφείο "Μαστοράκης", προτείνουν τσαγκάρικα, κομμωτήρια, ραφτάδικα και άλλες "άσχετες" χρήσεις, ώσπου να επιτύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή τις 6 (έξι) χρυσοφόρες καφετέριες με τα άπειρα τραπεζοκαθίσματα, οι οποίες δεν θα πληρώνουν Δημοτικό φόρο, αφού τα ψαροπλιά δεν είναι χαρακτηρισμένα ως πλατεία(!!!).
Βέβαια στην πρόταση περιλαμβανόταν και η χρήση ξενοδοχείο, η οποία αφαιρέθηκε "νύχτα" από τους αρμόδιους για ευνόητους λόγους. Οι "μυημένοι" εργολάβοι, έτοιμοι από καιρό τριγυρνούσαν στην πόλη με τα σχέδια στα χέρια και έψαχναν για επενδυτές- ενοικιαστές. Στα κοινοπρακτικά σχήματα συμμετέχει και συγγενής α΄ βαθμού των αρμοδίων. Ήταν όλα τόσο ωραία "στημένα" από τους υπεύθυνους που πίστευαν ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να τους σταματήσει. Άλλωστε, όπως είπε ο πρωτοπόρος Γιώργος Βουλγαράκης: "ό,τι είναι νόμιμον είναι και ηθικόν". Και τα πορνεία μήπως;
Η "σούπα" άρχισε να κόβει, όταν έλαβαν τις πρώτες κοινοποιήσεις, από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων, η οποία έχοντας παραλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη του διαπρεπούς Αρτινού αρχιτέκτονα- πολεοδόμου κ. Γιώργου Ζιώβα για τα ψαροπλιά, έστειλε τον φάκελο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) με θετική εισήγηση, για την κήρυξή τους, ως διατηρητέο μνημείο. Ναι, καλά διαβάζετε: Αυτό που οι αρμόδιοι και το μελετητικό γραφείο Μαστοράκης το είδαν, ως "χρυσοφόρες όρνιθες" οι υπεύθυνοι του πολιτισμού το βλέπουν ως διατηρητέο μνημείο (ευτυχώς δεν είναι Αρτινοί !!!)


Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε με τις "ανήκεστες" βλάβες που προκάλεσαν στον αρχιτεκτονικό ιστό της πόλης και στο ιστορικό κέντρο της Άρτας, οι ίδιοι οι Αρτινοί! Το θέμα λοιπόν έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλου για να εκδικαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ.


Παρόλα αυτά οι Αρτινοί αρμόδιοι παριστάνουν, ότι δεν ξέρουν τίποτα και ότι ο διαγωνισμός θα γίνει κανονικά... Μα είναι τόσο αναίσθητοι πια... Θα κάνουν δημοπρασία, ενώ εκκρεμεί αίτηση για διατηρητέο μνημείο; Ποιος θα πληρώσει τις "ρήτρες" σε περίπτωση που ο μειοδότης εργολάβος εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες με τον Δήμο; Ο επόμενος Δήμαρχος μήπως;


Αρτινοί ξυπνήστε, σηκωθείτε από τις καφετέριες της διπλανής πλατείας και ξεκινήστε τις προσφυγές κατά του διαγωνισμού μπας και καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι σ΄αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και δικαστές...


Αυτοί που έχουν πάρει τεύχη δημοπράτησης και ετοιμάζουν φακέλους, όσο "μυημένοι" στο κόλπο κι αν είναι, ας καταλάβουν ότι τα "ψαροπλιά" ξέφυγαν από την "ιδιοκτησία" του Δήμου Αρταίων και πάνε να γίνουν Μνημείο Ποιλιτιστικής Κληρονομιάς. Ας μην είναι και ας μην παριστάνουν τους αφελείς.


ΥΓ1 Αυτές οι βρισιές που δεν ακούγονται ούτε σε συνέλευση εκδοροσφαγέων αποκαλύπτουν την ταυτότητα αυτών που τις εκστομίζουν.
ΥΓ2 Πολίτες εναντίον Δημαρχείου! Άλλη μια φορά παρόντες στο ίδιο έργο. Για τον "Μακρυγιάννη" μας τίμησαν μετά 13 χρόνια. Για τα ψαροπλιά πότε; Το 2025 μήπως;"

ΚΕΝΤΡΙ
: Ο Mr. Πάνος την έδειξε την ενόχλησή του για το θέμα της ανακήρυξης των Ψαροπλιών σε διατηρητέο μνημείο στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Είχε ανάψει κι είχε κορώσει και τα 'βαζε με θεούς και δαίμονες...
Τα 'κουσε κι ο Ζιώβας, που τόλμησε μετά από τόσα χρόνια να έχει άποψη και να την διατυπώνει κιόλας (σύμφωνα με τον Πάνο, όποιος έχει κάτσει καιρό αμίλητος δεν δικαιούται δια να ομιλεί...) και με την έρμη την υπάλληλο στα Γιάννενα, που τόλμησε να στείλει θετική εισήγηση στην Αθήνα, χωρίς να τον ρωτήσει (ας ερχόταν εδώ, να τα δούμε παρέα, να τα μιλήσουμε, να τα συμφωνήσουμε...)!!!
Αλλά πάνω απ' όλα τα 'βαλε με τον εαυτό του!!!
Είπε: Τι διατηρητέο μνημείο; Μνημείο τίνος; Της μπόχας, των σκουπιδιών, της μιζέριας, της κακομοιριάς;
Κάτσε ρε Πάνο, θα μας τρελλάνεις όπως τα λες!!!
Αν τα Ψαροπλιά είναι όπως τα περιγράφεις, ποιός σου φταίει;
Εσύ δεν είσαι 8 χρόνια δήμαρχος;
Εσύ δεν ορίζεις τους αντιδήμαρχους καθαριότητας;
Εσύ δεν είσαι υπεύθυνος για την εικόνα της μιζέριας και της κακομοιριάς που παρουσιάζει η Άρτα;
Κι ακόμη κι αν λες ότι έφταιξες, ότι τα 'κανες σκ@τά, γιατί πιστεύεις ότι ο μόνος τρόπος να διορθωθούνε είναι να ξεπουληθούνε σε ιδιώτη για 30.000 ευρώ τον χρόνο για 25 χρόνια;
Δηλαδή δεν μπορεί να αναπλαστεί η περιοχή, να κηρυχθεί διατηρητέα και να γίνει δημόσιος χώρος που θα τον χαιρόμαστε όλοι μας;
Γιατί βήχεις Πάνο μου; Απάντηση δεν έχεις; Ή μόνο με βρισιές απαντάς εσύ;

 ΥΓ: Η φωτό από το ΚΕΝΤΡΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου